+32 (0) 495 71 86 98 info@douladomi.be
Selecteer een pagina

DOULA DOMI

Een professionele en opgeleide zwangerschaps- en bevallingscoach

EMPOWERMENT

Zet vrouwen in hun eigen kracht en geeft zelfvertrouwen

KENNIS EN ERVARING

Geeft neutrale informatie op basis van gefundeerde kennis en ervaring

Wie is Doula Domi?

Even voorstellen

Hallo! Ik ben Dominique, ofwel Doula Domi. Ik ben getrouwd met Benjamin en mama van Feline en Anaïs. 

Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door zwangerschap, geboorte en kinderen. Ik heb lang getwijfeld om vroedvrouw te worden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een opleiding orthopedagogie en heb een aantal jaren in de bijzondere jeugdzorg gewerkt. Mijn passie voor zwangerschap en geboorte is echter altijd blijven sluimeren. 

Tijdens mijn eerste zwangerschap en in de zoektocht naar mijn ideale bevalling, kwam ik in contact met een doula. Zij heeft mij dan ook bijgestaan tijdens mijn zwangerschap en de geboorte van Feline. Deze ervaring heeft me geprikkeld om zelf op zoek te gaan naar een degelijke doula opleiding. Eens met de opleiding gestart, wist ik het zeker. Ik wil geen vroedvrouw zijn maar een doula!

D

Hoewel een doula en een vroedvrouw overlappende capaciteiten kunnen hebben, kies ik er bewust voor om ouders emotioneel te begeleiden en niet medisch. Als doula wil ik graag ouders informeren en ondersteunen in hun zoektocht, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken tijdens de zwangerschap en geboorte. 

De doula geeft antwoord op al jouw vragen en is hét kanaal voor jouw mogelijke onzekerheden uit te spreken. Dit kan heel divers zijn, van draagtechnieken, melkproductie tot zelfs samen met je baby’tje slapen. Een doula biedt op verschillende manieren comfort aan, want je lichaam gaat uiteraard veranderen gedurende de zwangerschap. Daarvoor beschikt ze over verschillende technieken. Een doula sterkt: ze zet vrouwen in hun eigen kracht en geeft ze zelfvertrouwen.

Toen we pas te horen kregen dat (we) ongepland zwanger waren, stortte mijn wereld even in. “Wat moest ik nu al met een baby? Ik ken toch helemaal niets van baby’s en mama-zijn?!” Meteen stond Domi voor ons klaar. Om ons gerust te stellen en te voorzien van de nodige (neutrale!) informatie. Domi leerde me om te vertrouwen op en geloven in mezelf en mijn mama-gevoel. Ook tijdens de thuisbevalling was het zeer geruststellend om iemand bij me te hebben die wist wat ik doormaakte. Domi hield zich bewust afzijdig maar gaf mijn partner tips om mij te helpen. Mede dankzij haar had ik een droomzwangerschap én droombevalling. Dus bij deze nogmaals een dikke merci!
PS Domi maakt heerlijke chocomousse die je als zwangere vrouw wel mag eten! Het is maar een tip 😉

Paulien & Bjordi met baby Lukas

De doula, een professionele zwangerschaps- en bevallingscoach

Een doula is professioneel en opgeleid om zwangere vrouwen én hun partners van begin, tijdens en tot na het einde van de zwangerschap te begeleiden en te ondersteunen. Het allerbelangrijkste wat een doula doet, is de wensen van de toekomstige mama (en partner) omzetten in een prachtige beleving.

De doula geeft antwoord op al jouw vragen en is hét kanaal voor jouw mogelijke onzekerheden uit te spreken. Dit kan heel divers zijn, van draagtechnieken, melkproductie tot zelfs samen met je baby’tje slapen. Een doula biedt op verschillende manieren comfort aan, want je lichaam gaat uiteraard veranderen gedurende de zwangerschap. Daarvoor beschikt ze over verschillende technieken. Een doula sterkt: ze zet vrouwen in hun eigen kracht en geeft ze zelfvertrouwen.

De doula is geen vroedvrouw en de vroedvrouw is geen doula

Klinkt logisch, maar toch vraag het een beetje uitleg. Vroedvrouwen en gynaecologen houden zich bezig met het medische. Een doula is specifiek opgeleid om alle niet-medische taken op haar te nemen. Deze kunnen héél divers zijn: van emotioneel en lichamelijk comfort tot zelfs het maken van chocomousse!
Dit betekent niet dat een doula niet op de hoogte is op het medische vlak, integendeel, maar ze mag géén medische taken verrichten.

Op de foto helpt Doula Domi met de doptone om naar het baby’tje te luisteren, een niet-medische handeling