+32 (0) 495 71 86 98 info@douladomi.be
Selecteer een pagina

ZWANGERSCHAPS- EN BEVALLINGSCOACH

Prenatale en postnatale gesprekken. Aanwezigheid tijdens jouw bevalling

EEN COMPLETE BEGELEIDING

Voor, tijdens en na jouw bevalling

HET DOULA EFFECT

Wetenschappelijk bewezen voordelen 

Wat is een doula?

De doula, van vrouw op vrouw

Een doula (uitgesproken als ‘doela’) is een vrouw die andere zwangere vrouwen helpt. De term ‘doula’ komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘dienende vrouw’. Een doula lijkt een nieuw begrip maar is toch al eeuwenoud. Sinds mensenheugenis hielpen vrouwen elkaar voor, tijdens en na de bevalling. De doula is er om de bijna-mama (en partner) te ondersteunen, in haar kracht te zetten en de niet-medische zorg voor haar rekening te nemen. Hierdoor kunnen mama en partner bewuster naar de bevalling toeleven en de geboorte ten volle beleven. 

Wie beter dan een vrouw, dankzij haar eigen zwangerschapservaringen én opleidingen, kan een andere vrouw begeleiden tijdens het wonder van een geboorte. 

De doula, een waardevolle aanvulling in het geboorteteam

DONA (Doula’s Of North America) legt uit hoe de doula past in het geboorteteam: “vrouwen hebben verschillende behoeftes tijdens de zwangerschap en bevalling. Als aanvulling op de moderne verloskunde en de liefde en steun van de partner, hebben vrouwen nood aan continue bevestiging en geruststelling, comfort, aanmoediging en respect. Ze willen individuele zorg, gebaseerd op hun voorkeuren en specifieke situatie. De rol van de doula omvat de niet-medische aspecten van zorg bij zwangerschap en geboorte.” 

Toen we pas te horen kregen dat (we) ongepland zwanger waren, stortte mijn wereld even in. “Wat moest ik nu al met een baby? Ik ken toch helemaal niets van baby’s en mama-zijn?!” Meteen stond Domi voor ons klaar. Om ons gerust te stellen en te voorzien van de nodige (neutrale!) informatie. Domi leerde me om te vertrouwen op en geloven in mezelf en mijn mama-gevoel. Ook tijdens de thuisbevalling was het zeer geruststellend om iemand bij me te hebben die wist wat ik doormaakte. Domi hield zich bewust afzijdig maar gaf mijn partner tips om mij te helpen. Mede dankzij haar had ik een droomzwangerschap én droombevalling. Dus bij deze nogmaals een dikke merci!
PS Domi maakt heerlijke chocomousse die je als zwangere vrouw wel mag eten! Het is maar een tip 😉

Paulien & Bjordi met baby Lukas

De doula, een professionele zwangerschaps- en bevallingscoach

Ik ben professioneel en opgeleid om zwangere vrouwen én partners van begin, tijdens en tot na het einde van de zwangerschap te begeleiden en te ondersteunen. Het allerbelangrijkste wat ik doe, is de wensen van de toekomstige mama (en partner) mee omzetten in een prachtige beleving.

Ik geef antwoord op al jouw vragen en ga samen met jou en jouw partner op zoek naar jullie geboortewensen. Dit doe ik door jullie neutraal te informeren en alle opties aan te reiken. Want je kan pas de juiste keuze maken als je alle opties kent! De volgende belangrijke stap is dat je jouw geboortewensen bespreekt met het medisch team. Dit helpt om duidelijkheid te krijgen of je voor de juiste zorgverlener gekozen hebt. Tijdens de geboorte ga ik jou en jouw partner ondersteunen en mee opkomen voor jouw wensen.  

We staan ook stil bij hoe het lichaam werkt tijdens de zwangerschap en geboorte en wat je partner kan doen om je te ondersteunen. 

De doula, samengevat

Het belangrijkste wat ik voor je kan betekenen samengevat:

  • Emotionele en fysieke ondersteuning
  • Aanvulling op de medische zorg
  • Informeren en verduidelijken

 

Op de foto wou de mama in spe graag op de bal zitten, Doula Domi hielp om de monitor op z’n plaats te houden, een niet-medische handeling