+32 (0) 495 71 86 98 dominique@douladomi.be

Doula Domi

Doula Domi Tandem borstvoeding

Even voorstellen

Hoi, ik ben Dominique, getrouwd, mama van drie jonge kinderen en Doula Domi.

Na een carrière als opvoedster in de bijzonder jeugdzorg, voelde dat ik een andere richting in wou. Als kind was ik al gefascineerd door de buiken van mama’s in spe en het wonder van de geboorte. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik de ondersteuning van een doula. Door zelf de bijzondere meerwaarde van een doula te ervaren, begon ik me meer en meer te verdiepen in zwangerschappen en geboortes.

Ik ben op zoek gegaan naar een degelijke opleiding om zelf ook deze steun aan zwangere vrouwen en hun partners te bieden. Vervolgens wou een bevriend koppel mij graag als doula bij hun bevalling. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar en zo ben ik gestart met de doula-opleiding bij de Vlaamse Federatie voor Doula’s. Ik ben in mijn opleiding en stage gevlogen en bij elke bevalling voelde ik dat dit was wat ik altijd heb willen doen! Ouders begeleiden en zien groeien, samen uitkijken naar de geboorte en dan deel mogen uitmaken van dit magische moment.

Het zal je niet verbazen dat ik al een tijdje werk als een zelfstandige, onafhankelijke doula en ben ik de vaste doula van de vroedvrouwenpraktijk ‘La Nova Vita’ in Alken. Daarnaast zet ik me in om doula’s op de kaart te zetten als bestuurslid van de Vlaamse Federatie voor Doula’s.

Ik heb ervaring met stuitconsultaties waarbij ik baby’s stimuleer om te keren. Daarnaast gebruik ik verschillende technieken zoals rebozo, Holistic Pulsing, borstvoeding en aromatherapie. Natuurlijk blijf ik mezelf bijscholen en mijn passies volgen. Zo ben ik een gecertificeerde HypnoBirthing docent. Ik volgde de specialisaties verbindende communicatie, Holistic Pulsing massagetechniekende opleiding postnatale doula en het omvattende traject perinatale counselor. 

Een doula, wat is dat?

Een doula (uitgesproken als ‘doela’) is een vrouw die andere zwangere vrouwen helpt. De term ‘doula’ komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘dienende vrouw’. Een doula lijkt een nieuw begrip maar is toch al eeuwenoud.

Sinds mensenheugenis hielpen vrouwen elkaar voor, tijdens en na de bevalling. De doula is er om de bijna-mama (en partner) te ondersteunen, in haar kracht te zetten en de niet-medische zorg voor haar rekening te nemen en samen met ouders op zoek te gaan naar hun eigen kracht. Hierdoor kunnen mama en partner bewuster naar de bevalling toeleven en de geboorte ten volle beleven.

Net zoals een wedding planner je trouw van A tot Z organiseert, is een doula dé persoon die je tijdens het hele proces van zwangerschap en geboorte bijstaat.

Doula Domi zet vrouwen in hun eigen kracht

Is de vroedvrouw dan geen doula? Nee, de DONA (Doula’s Of North America) legt uit hoe de doula past in het geboorteteam: “vrouwen hebben verschillende behoeftes tijdens de zwangerschap en bevalling. Als aanvulling op de moderne verloskunde en de liefde en steun van de partner, hebben vrouwen nood aan continue bevestiging en geruststelling, comfort, aanmoediging en respect. Ze willen individuele zorg, gebaseerd op hun voorkeuren en specifieke situatie. De rol van de doula omvat de niet-medische aspecten van zorg bij zwangerschap en geboorte.”

Doula Domi logo

Waarom een doula?

De ondersteuning van een doula heeft vele voordelen. Jouw doula is iemand die je doorheen de zwangerschap leert kennen en waarmee je een vertrouwensband opbouwt. Dit geeft je de zekerheid dat je tijdens de geboorte de steun krijgt van iemand die jou en je geboortevoorkeuren kent. Die jou kan helpen omgaan met lichamelijke en psychische veranderingen.

De doula zal je helpen het natuurlijke proces te ondersteunen. Kortom, de doula geeft je het vertrouwen zodat jij en je partner in alle rust en sereniteit je kindje ter wereld kunnen brengen. Ik ondersteun jullie hierbij heel graag! 

Het ‘doula-effect’

De voordelen van een doula komen niet uit de lucht gevallen maar zijn gebaseerd op vele getuigenissen van mama’s en vanuit wetenschappelijk onderzoek. Studies hebben aangetoond dat wanneer er een doula bij de geboorte aanwezig zijn, de arbeid korter duurt en er minder complicaties zijn, baby’s gezonder zijn en de borstvoeding gemakkelijker verloopt. Dit noemen we het ‘doula-effect‘.
Dr. Kennell, een kinderarts die deze effecten heeft onderzocht, zei beroemd: “if a doula were a drug, it would be unethical not to use it.”

Meerdere wetenschappelijke studies tonen aan dat continue ondersteuning tijdens de geboorte een wereld van verschil kan maken. Vrouwen die zich laten omringen door een doula ervaren verschillende positieve effecten, niet alleen voor de moeder zelf maar ook voor haar kind:

  • de kans op een spontane vaginale bevalling is groter
  • verminderde kans op keizersnede
  • minder nood aan medische pijnstilling
  • minder complicaties tijdens de geboorte
  • betere apgar-score bij de baby
  • een beter gevoel bij de geboorte van hun kindje, zowel door moeder als haar partner.

Bovendien is het effect het grootst wanneer de doula geen onderdeel is van het sociale netwerk van de moeder en geen deel uitmaakt van het medische team.